Kello Viiden Kvanttitee

Tapahtui kerran eräässä kylässä. Kvanttilaskennan professori oli huomannut, että vihreä tee virkistää iltapäiväisin kahvia paremmin. Illalla taas Kvanttiprofessorin mielestä oli mukava juoda jotakin rauhoittavaa juomaa. Hän päätti etsiä jonkun, joka tietäisi erilaisista tee-juomista.

Kvanttiprofessori meni tapaamaan Teeleidiä, joka asui hienossa talossa lähellä erästä järveä. Talossa on paljon erilaisia purkkeja, joissa oli jokaisessa erilaista teetä. Professori kyseli paljon ja ihaili Teeleidin tietämystä. Vastineeksi Kvanttiprofessori halusi kertoa Teeleidille jotakin kvanttifysiikasta. Teeleidi kauhistui: “En halua oppia mitään kvanttifysiikasta.”

Kvanttiprofessori kuitenkin kertoili jotakin ja Teeleidi muutti mielensä – Kvanttiprofessorin jutut olivatkin kiinnostavia. Kvanttiprofessori ja Teeleidi päättivät tavata toistekin. He miettivät, että tapaamiseen voisi kutsua muitakin teen ystäviä. Ehkä muutkin haluaisivat kuulla tarinointia kvanttifysiikasta teetä juodessaan.

Näin syntyi Kello Viiden Kvanttitee. Teeleidi (Anne Savela) ja Kvanttiprofessori (Teiko Heinosaari) päättivät järjestää kuukausittaisia Kvanttitee-tapaamisia.

30.10. Kvanttipseudotelepatia

Toisessa tapaamisessa puhutaan kvanttisysteemien kahdesta merkillisestä ominaisuudesta, mittausten yhteensopimattomuudesta ja lomittumisesta. Sen jälkeen asia menee mielenkiintoiseksi, sillä yhdessä nämä ominaisuudet voivat johtaa lähes telepatian kaltaiseen ilmiöön. Kvanttifysiikka ei kuitenkaan mahdollista telepaattista viestintää ja kyseessä onkin näennäinen telepatia, eli pseudotelepatia. Kvanttipseudotelepatian koukerot selviävät teetä juodessa.

18.9. Ensimmäinen Kello Viiden Kvanttitee

Ensimmäisessä tapaamisessa puhutaan kvanttifysiikan syntymästä. Kvanttihypoteesin mukaan valo imeytyy materiaan annoksittain. Mitä tämä tarkoittaa ja mitä siitä seuraa? Tule juomaan kuppi teetä ja kuulemaan samalla kvanttifysiikan alkuajoista.