Blogi

Pieniä tekoja

Vuoden 2020 me tulemme aina muistamaan. Se muistetaan vuotena, jolloin maailmassa kaikki heitti häränpyllyä. Vihollinen ei ollut vieras valtio, eikä sotimiseen käytetty aseita. Vihollinen oli kaikille sama, pienen pieni virus, joka uhkasi meitä asemaan, sukupuoleen, ikään tai kansalaisuuten katsomatta.

Moni yrittäjä teki kaikkensa, että pystyi pelastamaan elämäntyönsä, kaikki eivät pystyneetkään. Yhtäkkiä yrityksen menestys ei ollutkaan enää osaamisesta, taidoista tai liikeideasta kiinni. Matkailualan yritykset pohjoisessa jäivät ilman turisteja, ravintolat ja kahvilat suljettiin ympäri maan. Lounasravintolat jäivät ilman asiakkaita, koska työ siirtyi usealla kotiin. Siitä huolimatta kulut juoksivat ja säästöt hupenivat kovaa vauhtia.

Jotain hyvääkin tässä on ollut. Yrittäjät löysivät uuden tavan tehdä yhteistyötä, tsemppejä satoi niin muilta yrittäjiltä kuin asiakkailta. Opittiin olemaan iloisia pienemmistä asioista ja katsomaan lähemmäksi. Yritykset kehittivät uusia toimintatapoja, yhteiseen hiileen puhaltaminen auttoi myöskin henkisesti. Verkostoituminen sai ihan uuden merkityksen.

Meitä on autettu monin tavoin. Ihanat asiakkaat ovat tilanneet verkkokaupastamme ahkerasti, lähikaupasta on valikoitu ostoskoriin pienen tuottajan tuotteita useammin, moni on jakanut somessa tietoa ja tykkäyksiä, tsemppejä ja välittämistä on ollut hurjasti!

Ja hyvä kiertää! On ollut hienoa osallistua erilaisiin muistamisiin ja tehdä pieniä hyviä tekoja.

Tämä niistä ehkä eniten lämmitti mieltäni;

Jos olette käyneet Helsingissä ravintola Silvopleessä, niin tiedätte mistä puhun. Satu tekee työtään suurella sydämellä, ja olen aina ihaillut hänen intohimoaan terveelliseen elämään ja hyvinvointiin. Suoraan sanottuna Satu ja Silvoplee on upea yhdistelmä kaikkea kaunista.

Silvoplee tarjoilee pääsääntöisesti luomuruokaa, kauden sadosta ja reilun kaupan tuotteista. Raaka-aineet ovat laadukkaita ja kaikki valmistetaan alusta lähtien rakkaudella itse.

Nyt Silvoplee on vaarassa. Ihan kohtuuttoman koville ovat joutuneet, sillä juuri ennen koronaa Silvoplee joutui muuttamaan (jotain siitä tuskasta tiedän minäkin) sillä talo missä ravintola sijaitsi puereettiin. Uusi upea Silvoplee valmistui lähelle entistä, mutta oli varmasti iso ja kallis investointi. Avajaisten aikaan ilmestyi kutsumaton vieras, korona, joka sulki ovet pian avajaisten jälkeen.

Kävin taas viime Helsingin reisuulla Silvopleessä syömässä ja tapasin ihanan Satun. Olin lukenut Silvopleen mesenaattikamppanjasta joten ehdotin, että Teeleidi voisi osaltaan olla mukana, ja lahjoittaa Silvopleelle oman nimikkoteen. Ensimmäinen erä lähti tällä viikolla matkaan.

Aina ei voi tehdä isoja, mutta niistä pienistä teoista syntyy yhdessä tekemällä isoja ja merkityksellisiä. Voimia Satu ja Silvoplee ja voimia kaikille yrityksensä puolesta taisteleville yrittäjille. Yhdessä tästä selvitään, ja ehkä vuosi 2020 muistetaan koronan lisäksi vuotena, jolloin yhdessä tekeminen sai uuden merkityksen.

Kuvat: Emmi Virtanen